Sepultura – Chaos AD – 1993

Sepultura – Chaos AD – release: 1993

Chaos AD was voor mij de eerste kennismaking met extreme metal Thrash met een hoofdletter T. Voor Braziliaanse metalband Sepultura is dit alweer album nummer 5. Nadat zij zich met vorig werk nog meer richting Death Metal richten, beginnen de mannen nu te experimenteren binnen hun geluid. De term Groove-Metal komt ten pas en ook wordt er gestoeid met wereldmuziek elementen. Vergeleken met voorgaande releases is het rauwe randje eraf. Toch weten de mannen met dit album een breed publiek wereldwijd te bereiken. De band gaat tekstueel flink politiek tekeer op dit album. Neem Refuse/Resist , Propaganda, Territory hiervan als voorbeeld.

Dit was ten tijde van het MTV tijdperk. Het tijdperk dat er nog clips en zelfs metal nog werden uitgezonden. De fans konden rekenen op prachtige video’s die destijds ook op VHS ( We are what we Are)  en later op verzameld DVD ( Chaos AD) werd uitgebracht.

Als tiener werd ik gegrepen tot dit album, via mijn zolderkamer zijn de buren van destijds hevig geterroriseerd met de groovende thrash. Meebrullen met Max Cavalera was uiteraard niet uitgesloten. Nog steeds als Chaos AD wordt opgezet voel ik de energiek van destijds weer opkomen. Ook aan mijn kids merk ik dat het album anno 2017  nog steeds fier overeind staan. Zij stuiteren net zo hard als pappa, als de stampende riffs uit de speakers blasten.

Op pinkpop heb ik de originele bezetting nog mogen aanschouwen en mag daar mij gelukkig mee prijzen. Na Roots kwamen er struggelingen in de line-up en deed Max Cavalera uit Sepultura stappen. Sepultura, onder de bezielende leiding van Andreas Kisser, strijd nog immer hard door en hun laatste wapenfeit Machine Messiah, staat misschien ver van deze klassieke sound af. Maar de band is eigenlijk blijven experimenteren met hun sound, waarmee ze met dit formidabel album mee begonnen zijn.

 

SEPULTURA
Sepultura 1993

Bandleden ten tijde van dit album:

 • Max Cavalera
 • Igor Cavalera
 • Andreas Kisser
 • Paulo Jr.

Tracklist: Chaos Ad

 1. “Refuse / Resist”
 2. “Territory”
 3. “Slave New World”
 4. “Amen”
 5. “Kaiowas”
 6. “Propaganda”
 7. “Biotech Is Godzilla”
 8. “Nomad”
 9. “We Who Are Not as Others”
 10. “Manifest”
 11. “The Hunt” (Cover van New Model Army)
 12. “Clenched Fist”

Website
Facebook

Check more reviews at: www.livereviewer.com

Ronald

Ronald

Ronald is eigenaar van MetalKelder. Hij is onder meer werkzaam voor www.livereviewer.com als hoofdredacteur en fotograaf/journalist
Ronald