Horror: The Evil Dead by Saimi Rami – 1981

The Evil Dead ( 1981)

Evil Dead 1981

Sam Raimi  eerste film ,The Evil Dead, en wellicht degene met het minste budget, maar zeker 1 die een cultstatus heeft verworven. Wie is er niet opgegroeid met de one-liners van Ash ( Bruce Campbell ). Maar ho wacht eens even! De hilariteit en grappen kwamen pas in latere delen uit de franchise. Het oogt nu zoveel jaar later allemaal wel komisch vanwege de gore effecten. Maar deze film was bloedserieus bedoelt. De plot is heerlijk clichématig. Een groepje tieners gaat naar een huisje in het bos en stuiten daar op occulte zaken. Via The Book of Dead roepen de groep tieners per ongeluk een lading demonen uit een andere dimensie op.

 

Cast:

Bruce Campbell
Ellen Sandweiss
Hal Delrich
Betsy Baker
Sarah York

Het was zwoegen voor de acteurs die gedwongen werden om in barre omstandigheden deze film op te nemen. ( overnachten op hardhouten vloeren etc.) De sfeer is grimmig en als je documentaire bekijkt over Evil Dead was het niet altijd feest op de set. Rami pushte de acteurs hard en dit komt de film ten goede. Sam werkt vol passie aan de film en dat druipt er aan alles af. Het “aparte” camerawerk. De effecten die ondanks het beperkte budget voor die tijd fantastisch is.

Met Gore zit het ook goed in de film. Bezetenheid, Demonen, rondvliegende ledematen en dit alles met genoeg nepbloed om de Gore fanaten te plezieren. Raimi kreeg zelfs nog problemen met de tree rape scene. Nog steeds 1 van mijn favoriete scene’s uit de film. Raimi zelf heeft spijt van deze scene omdat het niet zijn bedoeling was om mensen tegen het zere been te schoppen. Met Evil Dead wou hij enkel entertainen. Dat is hem in ieder geval gelukt!

De film was baanbrekend met zijn gebruik van effecten. Evil Dead behoort tot 1 van de grootste classicks uit de horrorscene.
Ash is uitgegroeid tot Cultheld ondanks het campy acteerwerk van Bruce Campbell en de rest van de cast. Tegenwoordig is er zelfs een heuse serie rondom Ash: Ash vs Evil Dead. Voor de fans en gore-liefhebbers een absolute must!

Jaren later oogt het voor de meeste mensen meer komisch dan luguber, maar hoe dan ook The Evil Dead is puur horrorvermaak van een ongekend topniveau!

IMDB 

Meer horrorrecensies vind je onder het kopje horror classicks

Ronald

Ronald

Ronald is eigenaar van MetalKelder. Hij is onder meer werkzaam voor www.livereviewer.com als hoofdredacteur en fotograaf/journalist
Ronald