Death – Human – Relativity Records – 1991

Classick – Death – Human ( 1991)

Death (US), welke metalhead is er niet mee opgegroeid. Opgericht in Orlando, Florida door Chuck Schuldiner ( rip). Zij behoren tot 1 van de pioniers van de death metal. Ik ontdekte ze met het album Human. Het vierde studio album van Death. En het eerste album waar de boel allemaal een stuk technischer en progressiever van aard werd.

Line – up Death ten tijde van Human

De line- up ten tijde van Human:
Chuck Schuldiner – guitar, vocals, producer
Paul Masvidal – guitar
Steve DiGiorgio – bass guitar
Sean Reinert – drums, percussion

 

Ondanks het meer progressieve karakter van deze plaat, bleef het nog steeds een bruutheid waar menig band een puntje aan kon zuigen. Schuldiner ontpopt zich als een waar virtuoos op dit album.  Zijn speciale vingertechniek en loopjes zijn zo gepassioneerd strak. De solo’s zijn magnifiek en van een ongekend hoog niveau. Ook Paul Masvidal mag zeker even uitgelicht worden. De duels die hij afwerkt met meester Chuck zijn fingerlicking good en doen wat meer thrashy aan. Dit in samenspel met het zeer speelse basswerk Steve Digiorgio doet het album ontpoppen tot een ware classick. Drumwerk door Sean Reinert is toch ook zeer geniaal te noemen. Wat een groove heeft deze man toch. Zijn double bass dreunt op zo een groovende manier daar kunnen weinig drummers aan tippen. Snelheid is zijn troef, maar dan niet op de trigger manier hoe het tegenwoordig vaak mee wordt afgedaan.

“Together they absorb each others lives
As One they will live and they will die
A living hell has begun “

Het album staat vol met magische loopjes en riffjes die je tegenwoordig niet meer zo sterk terug ziet komen. De US band Greusome speelt als tribute nog wel in stijl van Death en klinkt daardoor vertrouwd en brengt ons nostalgisch terug naar de goede jaren ’90 waar Death toch wel heerste in de scene.


Na Chucks dood (2001) nam Eric Greif de zaken waar voor de legacy of Death. In 2011 werd het album vanwege het 20 jarige bestaan opnieuw gemixed en uitgebracht. De remastering was nodig omdat Sony de originele tapes verloren heeft.

Zelfs na ruim 20 jaar heeft Human nog steeds niet aan kracht ingeboet. Het album blijft fier overeind staan. En overtreft tot heden den dage nog de meeste metal releases.

Tracklist
Flattening Of Emotions
Suicide Machine
Together As One
Secret Face
Lack Of Comprehension
See Through Dreams
Cosmic Sea
Vacant Planets

Link: https://www.facebook.com/DeathOfficial/

Ronald

Ronald

Ronald is eigenaar van MetalKelder. Hij is onder meer werkzaam voor www.livereviewer.com als hoofdredacteur en fotograaf/journalist
Ronald