Horror: Hellraiser – by Clive Barker -1987

Hellraiser is van origine een Britse horrorfilm. De film is ter aanleiding van Clive Barker’s boek. Clive staat bekend om zijn extreme en soms absurde manier van verhaal vertellen. Wellicht wat onnavolgbaar maar met Hellraiser ( film) werd een begin gemaakt aan 1 van de grootste horrorfranchise op deze aardkloot.

hellraiser cover-art

Cast:
Doug Bradley – Pinhead
Sean Chapman – Frank
Claire Higgins – Julia

De film begint met Frank Cotton die een vreemd onheilspellend ogende puzzelkubus koopt. De volgende scene zit hij omringd met kaarsen in een donkere ruimte. De kubus is een soort van puzzzel die Frank Cotton probeert op te lossen. Dat gaat uiteraard finaal mis. De eerste kennismaking met de Cenobites is daar. De welbekende haken scheuren Frank in stukken.

De broer van Frank, Larry erft het jeugdhuis samen met zijn vrouw Julia. Deze kille dame had weer een affaire met frank…Als dat al niet horror genoeg is! Tijdens de verhuizing bloed Frank de boel onder door een wond aan zijn hand en als het bloed door de vloer sijpelt komt frank weer tot leven. Een zeer luguber scene! Voor die tijd fraai gedaan. Wat volgt is Frank die Julia bespeelt om een slachtoffer te zoeken om hem weer een menselijk gedaante geven. De poortwachters van de hel ( Pinhead en Clatter teeth) zijn niet bepaald blij met het ontsnappen van Frank en zetten luguber de aanval in.

Ik ga uiteraard niet de hele film tot in den treure bespreken. Er moet nog wat over blijven voor de kijker. De film is zeer duister en into your face van aard. Niks nog van die one-liners waarmee zowel Pinhead ( hoofdcenobite ) als Freddy Kreuger ( A Nightmare on Elmstreet ) zo Amerikaans mogelijk mee om zeep geholpen zijn. Deze eerste versie heeft een naargeestige sfeer en heeft Pinhead tot 1 van de iconen van de horror gemaakt. In 1987 heeft Hellraiser een nieuwe standaard gezet in de horror. Ook het acteerwerk is van sublieme aard. Neem bijvoorbeeld het briljante acteerwerk van Claire Higgins. Wat een frigide eng koud wijf heeft zij neergezet voor de rol van Julia.

De kracht van Hellraiser is dat naast de geweldige gore, het verhaal ook gruwelijk goed in elkaar steekt. Als jijzelf een horror-liefhebber bent dan hoort Hellraiser gewoon in je verzameling.

IMDB

Meer horrorrecensies vind je onder het kopje horror classicks

Ronald

Ronald

Ronald is eigenaar van MetalKelder. Hij is onder meer werkzaam voor www.livereviewer.com als hoofdredacteur en fotograaf/journalist
Ronald