Horror: Halloween – John Carpenter – 1978

Halloween – John Carpenter

In 1978 werd er door John Carpenter en Debra Hill geschiedenis geschreven met de slasher Halloween en komen zij met 1 van de grootse iconen uit het slasher genre Michael Myers.  in de nacht van Halloween in 1963 moordt de jonge Michael zijn zus en het stadje Haddonfield. Michael word in een inrichting geplaatst en onstapt de avond voor Halloween in 1978. Michael slaat aan het moorden en op de dag van Halloween besluit hij Laurie Strode te gaan stalken!  Laurie Strode is de eerste filmrol van Jamie lee Curtis en zij is aangenomen vanwege haar capaciteit tot ijselijk te kunnen gillen. De behandelend psychiater van Michael, Dr Sam loomis, weet wat Michael’s intenties zijn en gaat richting Haddonfield om hem te proberen te stoppen.

Halloween cover

Cast:

Donald Pleasence,
Jamie Lee Curtis,
Tony Moran
Nick Castle

Halloween kent weinig gore en moet het meer van schrikmomenten hebben en de sfeer van het creepy stalken.
Uiteraard zoals het bij een goede horror hoort. Is boeman Michael Myers de lieveling bij het publiek. De man met zijn  masker en keukenmes groeit uit tot 1 van de favoriete horror iconen. Nick Castle vertolkt de man achter het masker in het origineel en deed al het stuntwerk.

Halloweent is tevens de eerste film die komt met herrijzen uit de dood van de schurk.   Iets wat een standaard is geworden binnen in dit genre.Je zou denken dat het gebrek aan gore en visual graphics niet aan zou slaan bij het grote publiek. Maar met een schamele budget van 300.000 heeft Halloween een slordige 42 miljoen binnengeharkt. Zelf heeft Halloween zeven sequels gehad. In 2007 heeft Rob Zombie nog op eigenzinnige wijze een reboot van de reeks gemaakt.

Nick Castle zonder en met masker!

Halloween wordt gezien als 1 van de pioniers in het genre. De film bracht  een stortvloed aan slasher films in de jaren ’80 en ’90. Vele imitaties volgen, die niet allen even sterk waren als Halloween zelf, maar voor de liefhebbers van horror veel mooie popcorn momenten heeft gebracht.

IMDB

Meer horrorrecensies vind je onder het kopje horror classicks

Ronald

Ronald

Ronald is eigenaar van MetalKelder. Hij is onder meer werkzaam voor www.livereviewer.com als hoofdredacteur en fotograaf/journalist
Ronald